ПРИЧИНИ ОПОРУ ПЕРСОНАЛУ НОВОВВЕДЕННЯМ - Semenenko, Oleksii (University Library at a New Stage of Social Communications Development. Conference Proceedings, 2019)
Опір - це перша і невідворотна зворотна реакція на впровадження інновацій, змін. Нововведення вимагають відмови від звичного ведення справ, з цієї причини ініціативи керівництва часто викликають суперечливу реакцію у підлеглих. опір персоналу можна розглянути як динамічне явище.